Ali vas zanima obisk kmetije? Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Ali vas zanima obisk kmetije?

Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Strokovna ekskurzija prekmurskih vinogradnikov na vinsko posest Kristinus 🚜

Prekmurska Vzorčna Kmetija je v nedeljo, 2. junija 2024, izvedla strokovno ekskurzijo za člane vinogradniških društev s področja Prekmurja. Tokrat je Vzorčna Kmetija izbrala zelo posebno vinsko posest Kristinus, ki se nahaja na Madžarskem, nedaleč od Keszthelya, v kraju Kethely. Namen obiska je bil omogočiti vinogradnikom vpogled v “drugačno” pridelavo vina.

Vinska posest Kristinus je znana po svoji biodinamični metodologiji pridelave grozdja in zorenju vina v glinenih amforah. Njihova filozofija temelji na prepričanju, da je zdrava zemlja ključna za pridelavo zdravega grozdja. Z uporabo biodinamičnih pripravkov in ohranjanjem življenja v tleh, posestvo skrbi, da je trta sposobna roditi kakovostne plodove. Na posesti imajo poleg vinogradov še krave, ovce in kokoši, ki pomagajo pri naravnem vzdrževanju 60 hektarjev vinogradov.

Udeleženci ekskurzije so imeli priložnost zares izčrpnega vodenja po kmetiji, ki je vključevalo strokovno predavanje o biodinamiki in praksah na posestvu Kristinus. Poleg tega so bili deležni degustacije sedmih vin ob kosilu, ki je bilo postreženo v restavraciji Lokal 47. Restavracija se ponaša s tem, da vse svoje osnovne sestavine nabavlja pri lokalnih ponudnikih v radiju 47 kilometrov.

Med degustacijo so vinogradniki okusili vina, kot so Analog 2021, Kelet 2021, Siller 2022, Holistic modra frankinja 2020, in druga. Ekskurzija je bila izjemna priložnost za spoznavanje novitet v vinogradništvu in primerov dobre prakse, ki zares delujejo.

Biodinamika in certifikat Demeter

Biodinamična pridelava temelji na konceptu, da je kmetija živi organizem, kjer so vsi deli – zemlja, rastline, živali in ljudje – med seboj povezani in sodelujejo v harmoniji. Ta metoda vključuje uporabo posebnih biodinamičnih pripravkov, ki izboljšujejo rodovitnost tal in zdravje rastlin. Posebna pozornost je namenjena tudi luninim ciklom in kozmičnim vplivom, ki naj bi vplivali na rast rastlin.

Certifikat Demeter je mednarodno priznan certifikat za biodinamične pridelke in proizvode. Nosilci tega certifikata morajo upoštevati stroga pravila in standarde, ki zagotavljajo trajnostno in ekološko pridelavo. Pridobitev certifikata Demeter pomeni, da je kmetija zavezana k visokim standardom kakovosti in trajnostnosti, kar dodatno potrjuje kakovost in ekološko vrednost njihovih proizvodov.

Prekmurska Vzorčna Kmetija si prizadeva omogočiti čim več takih ogledov primerov dobre prakse, ki domačim vinogradnikom omogočajo videti novitete in uspešne prakse v vinogradništvu.