Ali vas zanima obisk kmetije? Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Ali vas zanima obisk kmetije?

Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Pogled v uspešno kmetijstvo: strokovna ekskurzija v Csókakő in Ete 🚎

Dne 25.06.2024 je Prekmurska Vzorčna Kmetija organizirala zanimivo strokovno ekskurzijo v kraja Csókakő in Ete na Madžarskem, namenjeno predvsem kmetovalcem in vinogradnikom. V Csókakőju smo obiskali družino, ki redi 50 glav krav molznic in večje število bikov. Mleko doma predelajo v sir in skuto, ki ju prodajajo neposredno odjemalcem. Za živali skrbi cela družina, saj jim je to glavni vir dohodka. Po bogati pogostitvi smo si ogledali še lokalno graščino in izvedeli veliko zanimivega o njeni zgodovini. Graščina Csókakő, ki se dviga nad vasjo, izvira iz 13. stoletja in je znana po svoji burni preteklosti ter čudovitem razgledu na okoliško pokrajino. Vas Csókakő je prav tako znana po svojih vinogradih in gostoljubnih domačinih, ki obiskovalcem ponujajo vpogled v bogato kulturno dediščino območja.

V kraju Ete smo obiskali družinsko konjušnico, kjer redijo ca. 50 konj, točneje ponije in tekmovalne konje. Delo s konji je glavni vir dohodka za družino. Po ogledu konjušnice smo uživali v domačem kosilu iz lokalnih sestavin. Nadaljevali smo z ogledom posesti, kjer redijo 1100 holstein-frizijskih krav molznic. Celotna posest je robotizirana in zaposluje 40 ljudi, večinoma za skrb za travnike in njive. Ogledali smo si postopek molže in teličke ter robotizacijo kmetije.

Obiskali smo tudi družino, ki redi krave molznice za predelavo mleka v različne vrste sirov. Imeli smo bogato degustacijo sirov z različnimi okusi, kot so sivka, pehtran, rdeča čebula in rdeča paprika,.. Vsako degustacijo in kosilo je spremljala tudi degustacija lokalnega vina, saj smo bili v vinorodnem okolišu.

Ekskurzija nam je dala vpogled v kmetijstvo, predvsem v to, kako lahko tudi manjši kmet uspešno trži svoje doma narejene izdelke. Ogledali smo si različne družinske in privatne posesti, kar nam je pokazalo, da lahko kmetijstvo v današnjem času, kljub modernim izzivom, ostane uspešno in donosno, če je podprto z inovativnostjo in predanostjo.