Ali vas zanima obisk kmetije? Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Ali vas zanima obisk kmetije?

Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

DISLOCIRANE ENOTEOd Pinc do Hodoša

Dislocirane enote Prekmurske Vzorčne Kmetije predstavljajo raznoliko paleto dejavnosti in tradicij, ki bogatijo kmetijsko krajino območja. Vsaka enota prinaša svoj edinstven prispevek k celovitemu doživetju kmetije, hkrati pa ohranja lokalno dediščino in spodbuja trajnostno prakso.

Dislocirana enota Dolina pri Lendavi

Dislocirana enota Dolina pri Lendavi, ki se nahaja v občini Lendava, je dom etnografske hiše, ki predstavlja obnovljeno kmečko hišo s posebno značilnostjo – kletnim prostorom, kjer je na ogled osnovni prikaz načina pridobivanja bučnega olja. Ta edinstvena zbirka ohranja dediščino pridelave bučnega olja v regiji.

Cilj dislocirane enote je spodbujanje lokalnih kmetov k pridelavi oljnih buč. Etnografska hiša med drugim ponuja možnost za  predavanja, še posebej na temo pridelave in predelave oljnih buč. To je pomemben del lokalne kulinarične in kmetijske dediščine, ki je neločljivo povezan s Prekmurjem, regijo znano po kvalitetnem bučnem olju.

Dislocirana enota služi tudi kot most med lokalnimi kmeti, spodbujanjem sajenja buč in njihovo predelavo v bučno olje. Končni izdelek, pridobljen na demonstracijskem prikazu, se lahko nato proda v butični trgovini na glavni kmetiji v Banuti, kjer obiskovalci lahko okusijo in kupijo to cenjeno lokalno specialiteto. S tem se ohranja tradicija, spodbuja trajnostno pridelavo in poudarja pomen lokalne kulture ter kulinarične dediščine Prekmurja.