Ali vas zanima obisk kmetije? Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Ali vas zanima obisk kmetije?

Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

DISLOCIRANE ENOTEOd Pinc do Hodoša

Dislocirane enote Prekmurske Vzorčne Kmetije predstavljajo raznoliko paleto dejavnosti in tradicij, ki bogatijo kmetijsko krajino območja. Vsaka enota prinaša svoj edinstven prispevek k celovitemu doživetju kmetije, hkrati pa ohranja lokalno dediščino in spodbuja trajnostno prakso.

Dislocirana enota Domanjševci

Dislocirana enota Prekmurske Vzorčne Kmetije se nahaja v Domanjševcih, v sklopu živeče etnografske hiše Domanjševska domačija. Ta aktivno delujoča domačija je bogata s pestro vsebino za obiskovalce, med katero izstopa njena glavna prireditev – Praznik žetve, plesa in petja. Ta celodnevni dogodek, ki vsako leto privabi številne obiskovalce, prikazuje žetev kot je bila nekoč, vključno z delovanjem stare mlatilnice.

V etnografski hiši se nahaja delujoča zbirka stare kmetijske mehanizacije, še posebej vsa mehanizacija za potrebe žetve, ki obiskovalcem ponuja vpogled v zgodovino kmetijstva in njegove tehnološke razvojne mejnike.

Na dvorišču etnografske hiše se nahaja polje, kjer vsako leto posejejo pšenico, rž in koruzo trdinko. Priklop te etnografske hiše kot dislocirana enota Prekmurske Vzorčne Kmetije je izredno pomemben, saj že ima vse potrebne osnove za umestitev dodatne vsebine. Kmetija je namreč opravila nakup kmetijsko-stavbnega zemljišča tik ob sami etnografski hiši, uredila prizidek za vzpostavitev dejavnosti mletje žita in opravila nakup sodobnega mlina.

Z nakupom sodobnega mlina želi Prekmurska Vzorčna Kmetija prispevati k ohranjanju lokalne kulinarične dediščine in spodbujanju trajnostne prakse pridelave zdrave hrane. Ta dodana vrednost, ki jo prinaša nakup mlina, je za Prekmursko Vzorčno Kmetijo velik korak naprej, saj etnografska hiša že ima tradicionalni in prepoznavni dogodek, ki predstavlja trdno podlago za nadgradnjo dejavnosti.

S tem povezovanjem in različnimi delavnicami, vključno s prodajo pridelka direktno na lokaciji in na glavni kmetiji v Banuti,  Prekmurska vzorčna kmetija postaja še bolj atraktivna destinacija za obiskovalce, ki cenijo tradicijo, kulturo in pristno kulinarično izkušnjo regije.