Ali vas zanima obisk kmetije? Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Ali vas zanima obisk kmetije?

Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

DISLOCIRANE ENOTEOd Pinc do Hodoša

Dislocirane enote Prekmurske Vzorčne Kmetije predstavljajo raznoliko paleto dejavnosti in tradicij, ki bogatijo kmetijsko krajino območja. Vsaka enota prinaša svoj edinstven prispevek k celovitemu doživetju kmetije, hkrati pa ohranja lokalno dediščino in spodbuja trajnostno prakso.

Dislocirana enota Krplivnik

Dislocirana enota Prekmurske Vzorčne Kmetije se nahaja v kraju Krplivnik, v občini Hodoš, ki leži v skrajnem severovzhodnem delu Pomurja. Ta etnografska hiša je posebej zanimiva zaradi zgodovinske povezanosti s predelavo sadja, ki je na tem območju vedno veljala za pomembno dejavnost. Glavni elementi te etnografske hiše so razstavljeni predmeti za žganjekuho, kar priča o globoko zakoreninjenih kmečkih običajih tega območja.

Krplivnik je sinonim za tradicijo kuhanja žganja, ki sega v globoko zakoreninjene kmečke običaje tega območja. S prizadevanjem za ohranitev te dragocene tradicije, je Prekmurska Vzorčna Kmetija leta 2023 v gospodarskem prizidku etnografske hiše uredila poseben prostor in ga opremila z nakupom modernega kotla za žganjekuho, ki združuje sodobno tehnologijo s spoštovanjem do preteklosti. Ta sodobni kotel, ki omogoča pripravo različnih žganih pijač, vključno z digitalno vodenimi možnostmi.

Etnografska hiša v Krplivniku je obkrožena z Vilinskim vrtom – sadovnjakom, v katerem so posajena stara avtohtona sadna drevesa. To območje Pomurja je znano po izjemno bogatem številu visokodebelnega sadnega drevja, ki je del lokalnega ekosistema in prispeva k biotski raznovrstnosti regije. Visokodebelna sadna drevesa, ki se še danes najdejo na tem območju, so igrala pomembno vlogo v preteklosti in so del žive dediščine tega področja.

Žganjekuha in žganje tako predstavljata pomemben doprinos k glavni enoti Prekmurske Vzorčne Kmetije na več načinov. Prvič, ohranjata tradicijo in kulturno dediščino predelave sadja v regiji, kar prispeva k prepoznavnosti kmetije in ohranjanju lokalne kulture. Drugič, z dodajanjem sodobnega kotla za žganjekuho se kmetija prilagaja sodobnim trendom in potrebam trga, kar omogoča širitev ponudbe in privabljanje različnih skupin obiskovalcev. Tretjič, žganje je dodaten vir dohodka za kmetijo, saj omogoča prodajo visokokakovostnih žganih pijač, ki so pridelane iz lokalno pridelanega sadja.

Vse to skupaj povečuje privlačnost Prekmurske vzorčne kmetije in njene dislocirane enote Krplivnik za obiskovalce, prispeva k ohranjanju tradicije in kulture ter omogoča gospodarsko rast in razvoj Prekmurske Vzorčne Kmetije.