Ali vas zanima obisk kmetije? Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Ali vas zanima obisk kmetije?

Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

DISLOCIRANE ENOTEOd Pinc do Hodoša

Dislocirane enote Prekmurske Vzorčne Kmetije predstavljajo raznoliko paleto dejavnosti in tradicij, ki bogatijo kmetijsko krajino območja. Vsaka enota prinaša svoj edinstven prispevek k celovitemu doživetju kmetije, hkrati pa ohranja lokalno dediščino in spodbuja trajnostno prakso.

Dislocirana enota Motvarjevci

Dislocirana enota Prekmurske Vzorčne Kmetije, poimenovana Alvarium, se nahaja v občini Moravske Toplice, v dvojezični vasi Motvarjevci. Ta etnografska hiša predstavlja srce čebelarstva na Prekmurski Vzorčni Kmetiji in je namenjena promociji čebel, čebelarstva ter pridobivanja medu. Alvarium prinaša svoj edinstven prispevek k celovitemu doživetju kmetije in je ključna za ohranjanje lokalne dediščine ter spodbujanju trajnostne prakse.

V notranjosti etnografske hiše Alvarium obiskovalci lahko odkrijejo različne čebelarske predmete, ki pričajo o bogati tradiciji čebelarstva v Prekmurju. Na dvorišču hiše je postavljena čebelarska učna pot, ki obiskovalcem omogoča seznanitev z življenjem čebel in čebelarskimi tehnikami. Sodoben čebelnjak z 12 panji, postavljen leta 2023, stoji v sadovnjaku za hišo, ki je zasajen z avtohtonim sadnim drevjem. Ta čebelnjak ne samo omogoča pridelavo medu, ampak služi tudi kot praktičen primer čebelarstva za obiskovalce.

Za zunanjo okrasitev čebelnjaka je Prekmurska Vzorčna Kmetija povabila k sodelovanju DOŠ Prosenjakovci, oddelek likovni krožek. Učenci so čebelnjak okrasili z motivi, ki so tradicionalni za to področje, pri čemer je izbor motivov skrbno izbran na podlagi raziskav o zgodovini etnografske hiše in njenega vpliva na okolico.

Pomen dislocirane enote Alvarium je v povezovanju lokalnih pridelovalcev, šol in skupnosti. Z vzpostavitvijo te enote se spodbuja predvsem lokalno čebelarstvo, hkrati pa se vzpodbuja povezovanje šolske mladine s spoznavanjem tradicionalnih obrti, kar jih spodbuja k čebelarjenju. To prispeva k širši prepoznavnosti kmetije in promociji lokalnih pridelkov, kot je med, ter omogoča nove možnosti pri odločanju in izbiri za male lokalne pridelovalce.

Vse to skupaj ustvarja edinstveno in izobraževalno izkušnjo za obiskovalce ter prispeva k ohranjanju in promociji čebelarstva v Prekmurju.