Érdekel a gazdaság meglátogatása? Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.

Érdekel a gazdaság meglátogatása?

Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.

KIHELYEZETT EGYSÉGEKPincétől Hodosig

A Muravidéki Mintagazdaság kihelyezett egységei a térség mezőgazdasági tájképét gazdagító tevékenységek és hagyományok sokszínűségét mutatják be. Minden egység a maga egyedi módján járul hozzá a mintagazdaság nyújtotta teljes élményhez, miközben őrzik a helyi örökséget és támogatják a fenntartható gyakorlatokat.

A Kapornaki kihelyezett egység

A Muravidéki Mintagazdaság kihelyezett egysége Kapornakon található, Hodoš községben, a Muravidék északkeleti részén. Az itteni néprajzi ház különösen a gyümölcsfeldolgozáshoz fűződő történelmi kapcsolatok miatt érdekes, ami ezen a területen mindig is fontos tevékenységnek számított. A néprajzi ház fő elemei a pálinkafőzéshez kapcsolódó kiállítási tárgyak, amelyek a terület mélyen gyökerező paraszti szokásairól tanúskodnak.

Kapornak a pálinkafőzés hagyományának szinonimája, amely a terület mélyen gyökerező paraszti szokásaira vezethető vissza. A Muravidéki Mintagazdaság ezen értékes hagyomány megőrzése érdekében 2023-ban a néprajzi ház melléképületében külön helyiséget alakított ki. Ezt egy modern pálinkafőzővel szerelték fel, amely ötvözi a modern technológiát és a múlt iránti tiszteletet. A modern pálinkafőző különböző szeszesitalok elkészítését teszi lehetővé, illetve digitálisan vezérelt lehetőségeket is kínál.

A kapornaki néprajzi házat a Tündérkert – egy régi, őshonos gyümölcsfákkal beültetett gyümölcsöskert veszi körül. A Muravidék ezen területe a kivételesen nagyszámú magas gyümölcsfáiról ismert, amelyek a helyi ökoszisztéma részét képezik, hozzájárulva a régió biológiai sokféleségéhez. A területen ma is megtalálható magas gyümölcsfák egykor fontos szerepet játszottak és a terület élő örökségének részét képezik.

A pálinka és a pálinkafőzés több szempontból is fontos hozzájárulást jelentenek a Muravidéki Mintagazdaság vezető egysége számára. Először is, megőrzik a gyümölcsfeldolgozás hagyományát és kulturális örökségét a régióban, ami hozzájárul a mintagazdaság láthatóságához és a helyi kultúra megőrzéséhez. Másodszor, a mintagazdaság a modern pálinkafőző beszerzésével alkalmazkodik a modern trendekhez és a piaci igényekhez, lehetővé téve számára, hogy bővítse kínálatát és különböző látogatói csoportokat vonzzon. Harmadszor, a pálinkafőzés további bevételi forrást jelent a mintagazdaságnak, mivel lehetővé teszi a helyben termesztett gyümölcsökből előállított kiváló minőségű szeszes italok értékesítését.

Mindezek együttesen növelik a Muravidéki Mintagazdaság és a kapornaki kihelyezett egysége vonzerejét a látogatók körében, hozzájárulnak a hagyományok és a kultúra megőrzéséhez, elősegítve a Muravidéki Mintagazdaság gazdasági növekedését és fejlődését.