Érdekel a gazdaság meglátogatása? Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.

Érdekel a gazdaság meglátogatása?

Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.

KIHELYEZETT EGYSÉGEKPincétől Hodosig

A Muravidéki Mintagazdaság kihelyezett egységei a térség mezőgazdasági tájképét gazdagító tevékenységek és hagyományok sokszínűségét mutatják be. Minden egység a maga egyedi módján járul hozzá a mintagazdaság nyújtotta teljes élményhez, miközben őrzik a helyi örökséget és támogatják a fenntartható gyakorlatokat.

A Szentlászlói kihelyezett egység

A Muravidéki Mintagazdaság Alvarium nevet viselő kihelyezett egysége Moravske Toplice községben, a kétnyelvű Szentlászló faluban található. A néprajzi ház a Muravidéki Mintagazdaság méhészetének szíve, célja a méhek, a méhészet és a méztermelés népszerűsítése. Az Alvarium egyedülálló módon járul hozzá a gazdaság nyújtotta teljes élményhez, és kulcsfontosságú szerepe van a helyi örökség megőrzése és a fenntartható gyakorlatok támogatása tekintetében.

Az Alvarium néprajzi házban a látogatók különféle méhészethez kapcsolódó tárgyakat fedezhetnek fel, amelyek a muravidéki méhészet gazdag hagyományairól tanúskodnak. A ház udvarán méhészeti tanösvényt alakítottak ki, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy megismerkedjenek a méhek életével és a méhészeti technikákkal. A ház mögötti, őshonos gyümölcsfákkal beültetett gyümölcsösben található egy modern, 2023-ban épített 12 kaptáras modern méhkas, amely nemcsak méztermelésre szolgál, hanem a látogatók számára lehetővé teszi a méhészet gyakorlati bemutatását is.

A Muravidéki Mintagazdaság felkérte a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskola képzőművészeti részlegét, hogy díszítsék ki a méhkaptár külső részét. A tanulók a méhkaptárt a környék hagyományos motívumaival díszítették, amelyeket a néprajzi ház története és a környékre gyakorolt hatásai alapos tanulmányozását követően választották ki.

Az Alvarium jelentősége a helyi termelők, iskolák és közösségek összekapcsolásában rejlik. Az egység létrehozása különösen a helyi méhészetet népszerűsíti, ugyanakkor a fiatalok integrációját is elősegíti azáltal, hogy megismerteti velük a hagyományos mesterségeket, ami a méhészettel való foglalkozásra ösztönzi őket. Mindez hozzájárul a mintagazdaság ismertségének növeléséhez és a helyi termékek, így a méz népszerűsítéséhez, valamint új lehetőségeket biztosít a helyi kistermelők számára.

Mindezek együttesen egyedülálló és tanulságos élményt nyújtanak a látogatóknak, és hozzájárulnak a méhészet megőrzéséhez és népszerűsítéséhez a Muravidéken.