Érdekel a gazdaság meglátogatása? Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.

Érdekel a gazdaság meglátogatása?

Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.

KIHELYEZETT EGYSÉGEKPincétől Hodosig

A Muravidéki Mintagazdaság kihelyezett egységei a térség mezőgazdasági tájképét gazdagító tevékenységek és hagyományok sokszínűségét mutatják be. Minden egység a maga egyedi módján járul hozzá a mintagazdaság nyújtotta teljes élményhez, miközben őrzik a helyi örökséget és támogatják a fenntartható gyakorlatokat.

A Völgyifalui kihelyezett egység

A völgyifalui kihelyezett egység Lendva községben található, amely egy néprajzi háznak ad otthont és egy felújított parasztházat mutat be.  Különlegessége egy pincehelyiség, ahol a tökmagolaj előállításának alapjait mutatják be. Az egyedülálló gyűjtemény őrzi a régió tökmagolaj-előállításának örökségét.

A kihelyezett egység célja, hogy ösztönözze a helyi gazdákat az olaj előállítására alkalmas tök termesztésére. A néprajzi házban többek között lehetőség nyílik előadások megtartására, különösen a tökmagolaj előállításáról és a tökmag feldolgozásáról. Ez fontos része a helyi kulináris és mezőgazdasági örökségnek, amely elválaszthatatlanul kötődik a minőségi tökmagolajáról híres muravidéki régióhoz.

A kihelyezett egység hídként is szolgál a helyi gazdák között, ösztönözve a tökfélék termesztését és a tökmagolaj előállítását. A bemutató során előállított végterméket a bánutai gazdaságban található butikban lehet értékesíteni, ahol a látogatók megkóstolhatják és megvásárolhatják ezt a nagyra becsült helyi specialitást. Ezzel őrizzük a hagyományokat, elősegítve a fenntartható termelést, és kiemelve a helyi kultúra és a Muravidék kulináris öröksége fontosságát.