Ali vas zanima obisk kmetije? Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Ali vas zanima obisk kmetije?

Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

NAŠE ŽIVALISpoznajte življenje kisberi konjev
na Prekmurski Vzorčni Kmetiji

Ali si vedel, da kisberi konj, znan tudi kot kisber-akhal teke, izvira iz Madžarske?
Ta posebna pasma konjev je znana po svoji eleganci, vzdržljivosti in inteligenci. Kisberi konj je prepoznaven po svoji močni, a graciozni postavi. Ima visoko dvignjeno glavo in inteligenten pogled. Njihova barva je najpogosteje rjava, vendar so lahko tudi črni ali sivci. Odrasli kisberi konji dosežejo višino med 150 in 170 centimetri v vihru.

Ali si vedel, da so kisberi konji znani po svojem mirnem, a živahnem temperamentu?
So izjemno inteligentni in lahko učljivi, kar jih naredi priljubljene za različne konjeniške discipline. Kisberi konji so znani po svoji izjemni vzdržljivosti, kar jih naredi idealne za dolge jahalne ture in vzdržljivostne tekme. So zelo vsestranski in se odlično znajdejo v različnih konjeniških disciplinah, vključno z dresuro, preskakovanjem ovir in jahanjem v naravi.

Ali si vedel, da kisberi konji izvirajo iz regije Kisbér na Madžarskem?
Imajo dolgo zgodovino, saj so jih začeli vzrejati že v 19. stoletju. Prvotno so bili vzrejeni za kraljevo konjušnico in so služili kot konji za kraljevo družino in aristokracijo. Na naši kmetiji kisberi konji uživajo v prostem gibanju po pašnikih, kar prispeva k njihovemu dobremu počutju in zdravju.

Prekmurska Vzorčna Kmetija je ponosna, da vzreja kisberi konje, ki predstavljajo dragoceno genetsko dediščino in tradicijo. Veselimo se, da bomo lahko delili te edinstvene in cenjene živali z našimi obiskovalci.