Ali vas zanima obisk kmetije? Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

Ali vas zanima obisk kmetije?

Kliknite tukaj in nas kontaktirajte.

BLOGKošnja in skrb za travnik

13 junija, 2024

Ko pomislimo na idilično kmečko pokrajino, si pogosto predstavljamo travnike, ki jih obdelujejo kmetje in po katerih se sprehajajo krave, ovce ali druge živali. Te travnike je potrebno pravilno negovati, saj so pomembni za ekosistem in biotsko raznovrstnost.

Košnja: Veščina pravilnega reza

Košnja travnika je osnovni korak pri vzdrževanju kakovostne paše za živali. Pravilno izvedena košnja omogoča, da travnik ostane zdrav in rodoviten. Izjemno pomemben je čas košnje: zgodnja košnja spodbuja rast trave, medtem ko pozna košnja omogoča rastlinam razvoj semenskih glav, kar je važno za obnavljanje travnika.

Tudi način košnje je ključnega pomena. Uporaba primerne kmetijske mehanizacije, kot so rotacijske kosilnice, lahko omogoči enakomerno košnjo, kar zagotavlja optimalno travniško površje. Pri tem pa moramo paziti, da ne poškodujemo rastlinskih korenin ali življenjskih prostorov živali, kot so gnezda ptic ali žuželk.

Skrb za naravno ravnovesje

Travnik, ki se uporablja za pašo živine, služi ne samo kot vir hrane, ampak tudi kot dom različnim rastlinam in živalim. Zato je pomembno, da pri skrbi za travnik ohranjamo naravno ravnovesje. Metode ekološke košnje, kot so ročna košnja ali paša živali, vključujejo manj invazivne pristope in omogočajo travniku, da se naravno obnavlja.

Na Prekmurski Vzorčni Kmetiji uporabljamo trajnostni pristop k upravljanju travnikov. Naš travnik je razdeljen na sklope, kar omogoča, da se na enem delu nahaja sivo govedo, na drugem pa konji. Ta metoda rotacijske paše zagotavlja, da se živali nahajajo samo na eni četrtini travnika hkrati. Zagotovimo pa tudi, da se tla preveč ne poškodujejo zaradi kopit in lahko preostanek travnika pokosimo, med tem ko se tla regenerirajo. Konji in sivo govedo dodatno gnojijo travnik s svojimi iztrebki.

Vpliv košnje na pašo

Košnja travnika in paša živali sta tesno povezani dejavnosti, ki se medsebojno dopolnjujeta in izboljšujeta. Košnja olajša živalim dostop do sveže trave in preprečuje, da bi se travnik preveč zarasel. Prisotnost živali na travniku pa spodbuja naravno obnovo tal in rast kakovostnih travnih vrst.  

Povzetek

Tudi na Prekmurski Vzorčni Kmetiji si prizadevamo vzdrževanje tega naravnega ravnovesja. Skrbno upravljanje naših travnikov je ključnega pomena, še posebej zaradi čred konjev, mangalic in krškopoljskih prašičev. S tem zagotavljamo visoko kakovost njihove paše in vzdržujemo zdravje živali. Z našim pristopom želimo zagotoviti, da pozitivno prispevamo k lokalnemu ekosistemu in skupnosti.

ARHIVOglejte si preostale prispevke

Kaj sploh je Prekmurska Vzorčna Kmetija?