Érdekel a gazdaság meglátogatása? Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.

Érdekel a gazdaság meglátogatása?

Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot.

BLOGSpárga - A tavasz íze

Május 15, 2024

A spárga nem csak a tavasz gasztronómiai szimbóluma, hanem számos világszerte népszerű étel alapanyaga is. Ismert egyedi alakjáról és ízéről, valamint vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag tartalmáról. Különösen vonzó az egészséges életmódot folytatók számára, mivel alacsony kalóriatartalmú.

Kis-Ázsiától a világ konyháiig

A spárga Kis-Ázsiából származik, és a liliomfélék családjába tartozik. Tudományos neve Asparagus officinalis. A spárgának fás gyökere van, amiből tavasszal fehér spárga hajtások nőnek ki. Amikor a fehér spárga a felszínre kerül, zöldül a fény hatására, klorofillt fejleszt, és zöld spárgává válik. Ahhoz, hogy a spárga fehér maradjon, a csírázás kezdetétől kezdve földdel kell betakarni, hogy ne érje fény. Később különleges késsel a földbe nyúlva levágjuk a spárgát. A levágott spárgát meghámozzuk, és fehér színű marad. Ismertek a lila és a vad spárgafajták is. A lila spárga több cukrot tartalmaz, ezért nyersen is fogyasztható. Enyhe diós íze van. A vad spárga értékes csemege. Egyedi összetevőinek kombinációja tisztítja a testet és segít különböző betegségek esetén. Erős íze miatt önálló ételként is fogyasztható. Kis-Ázsia lakói már i. e. 2000 óta ismerik és élvezik a spárgát, a görögök és rómaiak gyógyszerként is használták. A spárga népszerűsége Európában csak a 16. században terjedt el.

Spárga szüretelése a Muravidéki Mintagazdaságbon

A Muravidéki Mintagazdaságon is aktívan szüreteljük a spárgát. A spárgaszüret általában márciusban kezdődik és június közepéig tart. 2023-ban 10 000 darab fehér és zöld spárgát ültettünk. Gondoskodunk a termesztési folyamat minden lépéséről, az ültetéstől a szüretelésig. Így biztosítjuk minden spárga kiváló minőségét és frissességét.

Tudta-e?

  • A spárga a homokos és laza talajon növekszik a legjobban, mivel ezek a talajok gyorsan felmelegednek, így elősegítik a spárga növekedését.
  • Szlovéniában a spárgának különleges szerepe van. Különösen a Primorska régióban találhatók gazdaságok, amelyek vad spárga termesztésével foglalkoznak. Ezenkívül az Orehovlje nevű faluban spárgafesztivált is rendeznek.
  • Muravidéken, Hosszúfaluban évente megrendezik a „Spárganap” nevű hagyományos rendezvény

ARCHÍVUMTekintse meg a többi blogot

Mi is pontosan a Muravidéki Mintagazdaság?